sobota, 2 listopada 2013

Drożdżowe bułeczki maślane

Tego typu bułeczki  z masłem, miodem i kakaem są idealne na śniadanko albo słodką przekąskę. Można je podawać na różne sposoby. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Z tego ciasta można zrobić, także drożdżówki z nadzieniem, rogaliki, a nawet usmażyć pączki. Niech zadziała  nasza inwencja twórcza ;)


SKŁADNIKI                                 
1kg mąki
3 żółtka
2 szklanki mleka
2 całe jajka
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki margaryny (rozpuszczonej)
10 dkg drożdży
2-3 łyżki spirytusu
cukier waniliowy
2 łyżeczki soli



WYKONANIE
Mleko podgrzać. Drożdże rozpuścić z częścią cukru i dodać do mleka. Wsypać trochę mąki, tyle by wyszedł rozczyn gęstości śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na ok.15 min. Jajka ubić z cukrem na parze. Resztę mąki i sól, jajka i rozczyn połączyć. Wyrobić ciasto aż będzie odstawać od ręki. Dodać przestudzoną margarynę, spirytus i wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia. Formować bułeczki i piec/smażyć.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Podoba mi się tu ;*
    Poklikasz w banner na moim blogu ? <3
    agrestaco6.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń