czwartek, 21 listopada 2013

Muffiny czekoladowe

 Ten przepis odkryłam zupełnie przypadkowo. Chciałam wypróbować nową foremkę na muffinki. Wcześniejsze wypieki też były dobre, ale cały czas marzyłam o babeczkach, które będą puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe. Robiłam je z nutką wątpliwości, czy w ogóle coś z tego wyjdzie.. Efekt jednak przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Po muffinach na drugi dzień nie było ani śladu, a łakomczuchy nie mogą się doczekać kolejnych porcji..


 Z jednej porcji wychodzi 12 dużych muffinek :)

  Składniki:

1 gorzka czekolada
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Wykonanie:

Czekoladę połamać i rozpuścić w 1/4 szklanki mleka. W osobnym rondelku połączyć resztę mleka, jajka i olej. Do czekolady wlać otrzymany roztwór, wymieszać i porcjami dodawać mąkę, cukier, proszek i sodę. Wypełnić foremki i piec ok. 25 min.
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz